World Vision BiH: Svaki šesti ispitanik istraživanja smatra da je nasilje porodična stvar

Svaka šesta osoba smatra da je nasilje privatna stvar, dok svaka deseta smatra da su muškarci pametniji od žena.

Rezultati istraživanja o nasilju nad djecom i rodno zasnovanom nasilju koje je je provela organizacija za zaštitu djece World Vision BiH donose zabrinjavajuće podatke. Opravdavanje nasilja i rodni stereotipi uveliko su prisutni u našim zajednicama. Naime, u istraživanju se navodi 14,7 % ispitanika smatra da je nasilje porodična stvar.

U istraživanju koje je provedeno tokom 2023. godine učestvovalo je 1665 osoba i služi kao temelj aktivnosti koje World Vision BiH u saradnji sa Međureligijskim vijećem u BiH provodi kako bi doprinijeli prevenciji nasilja nad djecom i rodno zasnovanog nasilja, uz podršku Evropske unije u Bosni I Hercegovini.

“Šest posto ispitanika smatra da je u određenim okolnima prihvatljivo udariti ženu. Porazno je što dio članova našeg društva opravdava i normalizuje nasilje u porodici i nasilje nad ženama”, izjavila je Dragana Bulić, direktorica organizacije World Vision BiH.

Bulićeva je dodala da je kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama prilika da u još snažniji fokus stavimo diskusiju o problemu nasilja koji je u BiH i regiji evidentan.

Znajući da crkve i vjerske zajednice uživaju veliko povjerenje građana BiH, World Vision BiH radi sa Međureligijskim vijećem u BiH kako bi adresirali negativne stavove, ponašanja i prakse u BiH. Formalizirali su Mrežu žena vjernica u 15 gradova, koja u međusobnoj koordinaciji te saradnji sa vladinim i nevladinim sektorom zajedno djeluje na promjeni prevladavajućih štetnih praksi i društvenih normi koje produbljuju nejednakost.

“Utjecaj crkava i vjerskih zajednica ključan je u mijenjanju štetnih stavova, praksi i ponašanja, te prevencije rodno zasnovanog nasilja, a mi u World Vision-u posvećeni smo ulaganju, sprečavanju i zaštiti djece od svih oblika nasilja”, izjavila je Nela Hukić, predstavnica nevladine organizacije World Vision BiH.

World Vision je istraživanje o nasilju u porodici i rodno zasnovanom nasilju proveo u saradnji sa 16 grupa djece i mladih iz BiH i 10 lokalnih odbora Međureligijskog vijeća u BiH. Istraživanje, dalje, navodi da 37 posto ispitanika istraživanja smatra muškarce boljima vođama od žena, dok njih 11 posto smatra da su osobe muškog spola inteligentnije u odnosu na ženski spol.

Merima Osmanović iz Kalesije prkosi stereotipima i u funkciji predsjednice omladinskog udruženja “Trik” okuplja dječake, djevojčice i mlade žene i muškarce i potiče jednakopravno učešće u aktivnostima udruženja.

“Djeca i mladi su temelj budućnosti u kojoj smo svi ravnopravni i zaštićeni od nasilja”, izjavila je Merima.

Udruženje mladih “Trik” jedno je od 16 omladinskih grupa koje su učestvovale u provedbi istraživanja i koje nastavljaju raditi kroz implementaciju malih projekata i zagovaračkih inicijativa kako bi u svojim zajednicama doprinijeli promijeni rodnih stereotipa i prevenciji nasilja.

“Vjerujemo u potencijal djece i mladih, žena i muškaraca da mijenjaju stanje i kreiraju bolje društvo za sve njegove članove. Ipak, brine nas to što su mladi u odnosu na odrasle iznijeli rigidnije stavove o rodnim razlikama i pokazalo nam da svi zajedno intenzivnije i multisektrski trebamo raditi na obukama djece i mladih o uticaju negativnih društvenih praksi”, rekla je Nela Hukić.

U organizaciji World Vision BiH smatraju da je mladima potrebno ponuditi informacije u digitalnom formatu, te je tako nastao ABC priručnik o osnovama roda i rodno zasnovanog nasilja koji je dostupan na klik putem njihove web stranice.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button