Novi soj koronavirusa HV.1 – Koji su simptomi i kako ga prepoznati?

U svijetu se uveliko govori o novom podtipu omikron soja koronavirusa, HV.1. U Bosni i Hercegovini još uvijek nema oboljelih od pomenutog virusa. Stručnjaci upozoravaju da je koronavirus tokom prethodne dvije godine mutirao, te da ga je veoma teško razlikovati od drugih virusa.

Nina Rodić – Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ističe da svaki virus teži prilagoditi se okolini, kako bi se širio.

“Možda to nama djeluje strašno, ali potpuno je prirodno da virus želi da se prilagodi domaćinu, da se razmnožava i da se širi. To nije ništa neobično i novo, mnogi virusi mutiraju, pa tako i koronavirus. Sojevi koji nastaju iz omikrona nema nikakvih specifičnosti u odnosu na prethodne sojeve. Nemaju čak ni specifičnosti u odnosu na viruse grupe i druge viruse koji uzrokuju respiratorne tegobe. Novi soj koji je nastao HV.1, on je potomak omikrona kao i prethodni što su bili”, pojašnjava Vukmir.

Što se tiče simptoma, nema nikakve specifičnosti u odnosu na druge viruse karakteristične za ovo doba godine.

“Pacijenti imaju začepljenost nosa, grlobolju i suhi kašalj koji može preći u bronhitis. Obolijevaju svi, ali teže slučajeve očekujemo kod starijih i bolesnih”, navodi načelnica Vukmir.

Da je riječ o slabijim oblicima virusa potvrđuje i Aida Pošković – Bajraktarević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Bajraktarević napominje da se broj oboljelih od koronavirus smanjuje iz godine u godinu.

“U Zavodu za javno zdravstvo KS na sedmičnom nivou imamo dva do tri slučaja. Ukupan broj od početka godine do danas je negdje oko 245, a u prethodnoj godini bilo je oko šest hiljada. Dosta je manje, ali ga ima i biće ga i sigurno. Dosta ljudi se ne javi ljekarima, ne testiraju se, prođe samo kao prehlada”, ističe epidemiologinja Bajraktarević.

Još uvijek nema zabilježenih slučajeva gripe. Ona se tek očekuje u narednom periodu. Trenutno je najviše prisutna prehlada kao i akutne respiratorne infekcije. Razlike gripe, kovida i prehlade su u nijansama.

“Gripa uvijek počinje naglo, dok kod prehlade i kovida to ide postepeno. Temperatura kod gripe je uvijek visoka, kod kovida može biti visoka, ali i ne mora, prehlada može proći i bez temperature, može biti umjerena temperatura. Umor i malaksalost karakteristični su za kovid i gripu, ali ne za prehladu. Kod prehlade je karakteristično curenje nosa, kod gripe manje. Kašalj kod kovida i gripe, kod prehlade može biti umjeren ili totalno da izostane. Razlike su poprilično male, jedino se testiranjem može otkriti da li je to kovid ili gripa”, navodi Aida Pošković – Bajraktarević.

U toku je vakcinacija protiv gripe, na koju pozivaju zdravstveni radnici. Vakcinisati se mogu djeca od šest mjeseci i starija, ali se preporučuje prvenstveno trudnicama, hroničnim bolesnicima i starijim osobama. U Kantonu Sarajevo ostalo je još 1.800 doza vakcina.

N1

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button