Jeste li čuli za potkrižu? Bosansko jelo koje se pravi od ostataka pogače ili hljeba

Potkriža je starinsko bosansko jelo, koje se pravi od ostataka starog hljeba ili pogače uz puno crvenog luka i komadića mesa. Postoji više verzija ovog tradicionalnog obroka, a u nekim krajevima ga nazivaju poparom, bosanskim ćevapom ili koricama.

Recept za ovo jelo pronašli smo na Youtube kanalu Moj kutak, a u istom videu možete pronaći i recept za domaću pogaču.

Važno je napomenuti da se u različitim krajevima drugačije pravi pa osim u načinu pripreme, ovo jelo možete pripremati s pilećim mesom ili suhim mesom.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

1.5 kg suhih kosti
tvrda pogača
šest glavica crvenog luka
500 grama junćeg mesa
začini (biber, sol)

Priprema:

U veću šerpu dodajte suhe kosti, meso i vodu te kuhajte na laganoj vatri nekoliko sati. Dodajte malo soli, a pazite jer suhe kosti mogu biti slane. Dok se meso kuha, narežite staru pogaču ili hljeb na sitne komade i redajte u tepsiju u kojoj planirate poslužiti jelo. Potom narežite luk prema željenom obliku, dodajte nekoliko kašika ulja i pržite na laganoj vatri.

Temeljac u kojem se kuhalo meso, iskoristite tako što ćete ga preliti preko pogače ili hljeba, pokrijte aluminijskom folijom i ostavite oko 10 minuta da dobro upije. Dok se luk prži, možete dodati i malo temeljca da luk brže omekša. Nakon što je pogača upila temeljac, dodajte komadiće mesa i luk te biber.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button