Kako da odjeća što duže izgleda kao nova: Na kojoj temperaturi prati bijeli veš, a na kojoj šareni?

Dan pranja rublja: To je posao koji vjerojatno obavljate na autopilotu, bez puno razmišljanja o tome radite li ga 100 posto kako treba… sve dok vaša bijela odjeća ne izađe iz mašine siva ili dok slučajno ne smanjite svoj omiljeni džemper.

Obje te zabune svode se na to da ne znate na kojoj temperaturi treba oprati koju odjeću, a ako na to ne obraćate pažnju pri svakom punjenju mašine, činite veliku pogrešku.

“Znati koja je temperatura za pranje rublja najbolja znači da ćete odjeću učiniti uistinu čistom, spriječiti nezgode poput gore navedenih i riješiti se mrlja”, kaže Mary Gagliardi, poznata kao Dr. Laundry, Cloroxova interna znanstvenica i stručnjakinja za čišćenje.

Koja je najbolja temperatura za pranje rublja?

Ovisi! Faktori poput vrste tkanine, boje, razine zaprljanosti i strukture odjeće odredit će najbolju temperaturu za pranje vaše odjeće. Također biste trebali uvijek provjeriti naljepnicu za njegu na odjeći prije čišćenja. “Baš kao čitanje uputa za sastavljanje stola”, kaže stručnjakinja, “naljepnica proizvoda je tu da da smjernice o najboljem postupku čišćenja za pranje tog određenog predmeta.” Gagliardi dodaje da mogu postojati dvije oznake, jedna za sadržaj vlakana i jedna s uputama za pranje; ako je tako, konzultirajte oba prije pranja.

Ako ste u nedoumici, krenite s hladnim ciklusom. Dok je topla voda nekad bila najbolji način za čišćenje odjeće, to više nije nužno slučaj. Poboljšanja deterdženata za pranje rublja i mašina za pranje veša – kao i promjene uobičajenih vrsta tkanina – sada znače da će hladna voda učinkovito čistiti odjeću u većini scenarija. Osim toga, manji je rizik od skupljanja vaših predmeta u hladnoj vodi. Samo pazite da koristite deterdžent označen izrazima kao što su “hladna voda” ili “hladno pranje” jer su posebno formulirani za pranje u hladnoj vodi i osigurat će da vaša odjeća bude čista.

No postoje neke iznimke od pravila hladne vode. Gagliardi preporučuje korištenje vruće ili tople vode pri pranju bijele odjeće, kućnog tekstila poput posteljine i ručnika te veša zaražene ili bolesne osobe.

Kada koristiti 90 stepeni

Vašu odjeću treba okretati u ciklusu 90 stepeni ako je “neko u vašem kućanstvu bolestan od respiratorne bolesti poput COVID-a, gripe ili prehlade, ako je imao povraćanje ili proljev ili ima oslabljen imunološki sistem”, kaže stručnjakina. U većini mašina ovaj ciklus će doseći do temperature vode potrebne za ubijanje bakterija, virusa i drugih klica na prljavim tkaninama. I uvijek trebate prati svoje plahte, jastučnice i peškire u vreloj vodi jer se na njima nakupljaju bakterije, mrtva koža, grinje i drugo.

Vrela voda također dobro funkcionira ako trebate ukloniti naslage na bijelim predmetima—od majica do čarapa. Vruća voda uzrokuje brže kretanje molekula u masnoći i prljavštini, radeći s deterdžentom kako bi razbili mrlje i podigli ih s tkanine.

Na šta pripaziti: Vruća voda može skupiti vašu odjeću, uzrokovati blijeđenje i dovesti do prijenosa boje, zbog čega vaša odjeća može brže izgledati starije, kaže Gagliardi. Zato biste u vrućoj vodi trebali prati samo one odijevne predmete kojima je to zaista potrebno.

Kada koristiti 60 stepeni

Ako ne želite prati svoju odjeću u vreloj vodi, ali je treba posvijetliti ili na njoj ima ostataka hrane, masnoće ili mrlja od znoja, ciklus od 60 stepeni je dobra alternativa, kaže Gagliardi. Ovaj ciklus ponudit će bolje rezultate čišćenja nego hladna voda, a istovremeno će smanjiti rizik od skupljanja odjeće i da boje izblijede.

Na šta treba paziti: Mnoge mašine zagrijavaju vodu miješanjem tople i hladne vode, pa ako je hladna voda koja ulazi prehladna, mješavina vode možda neće biti dovoljno vruća da se bori protiv bakterija, kaže Gagliardi.

Ciklus od 60 stepeni je najbolji za:
♦ Prljave predmete koji bi se mogli skupiti ili izblijediti u vrućoj vodi
♦ Svijetle odjevne predmeti od osjetljive tkanine, poput lana

Kada koristiti 30 stepeni

Hladnu vodu možete koristiti za gotovo sve količine rublja, a stručnjaci ovih dana većinu svoje odjeće pere u hladnoj vodi. “Ekološki je i isplativo, a današnji deterdženti formulirani su tako da najbolje djeluju u hladnoj vodi”, kaže stručnjakinja.

Da biste svoju odjeću očistili najbolje, koristite deterdžent koji je posebno formuliran s enzimima i surfaktantima koji čiste u hladnoj vodi.

Ipak, hladna voda posebno dobro djeluje na vunu, perivu svilu i sličnu odjeću, za koju postoji opasnost da se skupi ili ošteti u vrućoj vodi. Hladna voda također može pomoći u smanjenju gubitka boje na odjeći od jeansa. Sve ostalo što želite zaštititi od izbljeđivanja, skupljanja i drugog habanja također treba prati u hladnoj vodi.

Ciklus od 30 stepeni je najbolji za:
♦ Vuna, svila i osjetljiva odjeća
♦ Odjeća od jeansa
♦ Odjeća koju želite zaštititi od izbljeđivanja ili skupljanja

Trebate li koristiti toplu ili hladnu vodu za mrlje?
Prema Gagliardi, to ovisi o vrsti mrlja s kojima imate posla.

Vrela voda može uzrokovati stvrdnjavanje mrlja od krvi, kafe ili vina, pa biste za to trebali koristiti hladnu vodu. Kada perete umrljanu odjeću u hladnoj vodi, ona preporučuje da mrlju prethodno tretirate sredstvom za uklanjanje mrlja i prethodno namočite predmet prije nego što ga bacite u mašinu.

Toplija voda, s druge strane, lakše uklanja mrlje na bazi ulja ili od znoja. Stoga koristite ciklus vrele ili tople vode – ovisno o tome koliko je osjetljiv materijal rublja – za odjeću s ovim vrstama mrlja.

072info.com

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button