Počela realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u ZDK

U svih 12 općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona danas je počela realizacija Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu u školskoj 2024./2025. godini na području Zeničko-dobojskog kantona, u trajanju od 180 sati, potvrdila je stručna saradnica za pravne poslove Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sportra ZDK, Zineta Pašalić.

Program je namijenjen djeci koja ne borave u vrtićima te koja su do 1. marta u godini polaska u školu napunila 5,5 godina života, odnosno koja će do 1. septembra, kada počinje školska godina u tom kantonu, napuniti šest godina.

“Djeca su jutros, zajedno s roditeljima ili svojim starateljima, došla u vrtiće ili osnovne škole, jer se program, shodno raspoloživim stručnim i prostornim kapacitetima, odvija u javnim i privatnim predškoskim ustanovama te školskim prostorima”, istakla je Pašalić za Fenu.

Prethodno su, u periodu od 12. do 21. decembra 2023. godine osnovne škole na području ZDK-a izvršile evidenciju djece, školskih obveznika, za školsku 2024./2025. godinu te je ukupno evidentirano 2.697 djece, što je za 108 djece više nego prethodne godine.

“Uzimajući u obzir da nisu sva evidentirana djeca u obavezi pohađati POPOiO za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu, u periodu od 5. do 9. februara 2024. godine obavljen je upis djece u POPOiO za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu u školskoj 2024./2025. godini.

“Ukupno je upisano 2.535 djece, koja su raspoređena u 165 odgojnih grupa i 51 kombinirano odjeljenje, te će biti angažovano 145 realizatora i 24 koordinatora. Nosioci realizacije POPOiO su 21 predškolska ustanova (sedam javnih i 14 privatnih predškolskih ustanova) i tri osnovne škole na području općina Žepče i Usora”, kazala je Darija Kuhar, viši stručni saradnik za predškolsko, osnovno obrazovanje i odgoj i obrazovanje odraslih ZDK.

Predškolske ustanove, javne i privatne, napominje, dostavile su podatak da Cjeloviti razvojni program u godini pred polazak u osnovnu školu na području ZDK-a pohađa 878 djece.

“Iako ovo nisu konačni podaci, možemo očekivati da će u školskoj 2024./2025. godini u prvi razred osnovnih škola biti upisano nešto više od 3.400 učenika, što je svakako povećanje u odnosu na prethodne četiri godine”, najavila je Kuhar.

Zenit.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button