Anestetičarka: Džena Gadžun nije bila priključena na EKG aparat, nije mi poznato je li izvagana

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ispitalo dva svjedoka, anestetičarku Nerminu Kadić i kantonalnu zdravstvenu inspektoricu Amelu Tanović Ćeranić.

Iako je od 2018. godine u penziji, anestetičarka Kadić povremeno bi radila privatno, uglavnom s Rožajcem, pojasnila je danas. Njen posao bi bio sve ono što podrazumijeva pripremu sale za operaciju, da provjeri aparate, monitore, pripremi setove za intubaciju…

Kako je navela danas, s Rožajcem nije potpisala ugovor o radu. Plaćana je po dolasku, u zavisnosti od satnice.

– U početku je to bilo nekih 50-60 KM – rekla je Kadić.

Na dan operacije preminule djevojčice sve je teklo uobičajenim tokom. Došla je u ordinaciju, sišla u salu, presvukla se te pripremila salu i sve ono što je u opisu njenog posla. Potom je, priča ona, sišla majka s djevojčicom, Rožajac te Jovanović i Halimić.

Rožajac je, pojasnila je, intubirao dijete, dok je ona priključila infuziju. Danas je istakla kako je u prethodnom iskazu rekla da je dijete bilo priključeno na EKG, ali da sada tvrdi da nije.

– Dok sam ja završila sa stavljanjem braunile, dijete je već bilo prekriveno. Previdjela sam – kazala je.

Kada je dijete intubirano, počeo je tok operacije. Jovanović je pristupila operaciji, dok joj je Halimić asistirala. Rožajac i ona pratili su monitore i stanje dijeteta.

Tokom svjedočenja više puta je istaknuto kako su doktor Rožajac i Kadić napuštali salu, te kako je to sasvim normalna praksa i u drugim ustanovama. Prilikom povratka u ordinaciju vršena je samo dezinfekcija ruku.

Prisjeća se kako u toku operativnog zahvata do samog kraja nije bilo problema.

– Prilikom ušivanja rane čuo se drugačiji zvuk aparata – govori Kadić dodajući da je pozvala Rožajca koji je u tom trenutku bio u drugoj prostoriji.

Kazala je kako je djetetu saturacija pala, da je promijenilo boju, te da su vidjeli kako je nastupio zastoj srca. Ona i Rožajac krenuli su u reanimaciju, a naknadno im se pridružio i Benjamin Bejtović. Vrlo brzo, tvrdi ona, reanimirali su dijete. Dijete ni u jednom momentu nije došlo svijesti, ali mu se vratila boja, odgovarala je na pitanja tužiteljice Maje Pašić.

Također, Kadić je odgovorila kako joj nije bilo poznato da li je dijete izvagano prije početka operacije.

Amela Tanović Ćeranić, druga svjedokinja, govorila je danas o nepravilnostima koje je kao inspektorica utvrdila u vršenju kontrola u privatnim ordinacijama Halimić, Rožajca i Bejtovića.

Ona je danas pojasnila kako za razliku od poliklinika, u ordinacijama se mogu raditi mali hirurški zahvati isključivo u lokalnoj anesteziji te je konstatovano kako je preminula djevojčica operirana u ordinaciji koja nije imala dozvolu za takvu vrstu zahvata.

Naredno ročište zakazano je za 14. mart, a planirano je svjedočenje Almira Badnjevića i Amile Sidran.

Faktor.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button