Fojnica i Olovo zabilježile rekordan broj noćenja, a Kakanj bogatstvo ispušta u rijeku Bosnu

Olovo i Fojnica ostvarili su rekordne brojeve noćenja zbog banjskih liječilišta, a sličan potencijal posjeduje i Općina Kakanj koja termalne vode ne iskorištava i ispušta u rijeku Bosnu.

Javna ustanova Banjsko-rekreativni centar Aquaterm Olovo prošle godine je ostvarila 63.000 noćenja, što je rekord ove ustanove, a popunjenost je bila 91,3 posto. Rezultatima se može pohvaliti i Općina Fojnica koja godinama bilježili najveći broj noćenja, a nedostatak snijega na planinama i ove godine će im pogodovati pa će biti među top destinacijama u Srednjoj Bosni.

Naravno, razlog u oba slučaja su banjska liječilišta odnosno zdravstveni turizam, ali statistika i ekonomija ne poznaju na finansijskim bilansima razlike u dobiti.

Sličan potencijal, ne liječilišta, ali termalne vode zasigurno, ima i Kakanj koji u mjestu Tičići velike količine vode ispušta u rijeku Bosnu.

Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević je kazao da je postojao interes za termalne izvore, ali da se razgovaralo uglavnom o njihovom iskorištavanju za druge svrhe.

“U proteklih 20 godina bilo je određenih interesovanja za termalne izvore. Rijetka su bila interesovanja investitora u smislu banjskog turizma, pričali su o zagrijavanju grada, zagrijavanju plastenika, ali i to je bilo na nivou posjete, razgledanja i slično. Određene aktivnosti je imalo i Ministarstvo privrede ZDK koje je bilo nadležno za termalne izvore, a sada je nadležno Federalno ministarstvo”, kaže Bajtarević.

Dodaje da su rađene i određene studije koje su podrazumijevale to da bi se voda morala cijevima voditi na drugu lokaciju koja nudi adekvatnu površinu za izgradnju.

“Ideja je bila da se vodi u Bilješevo, ali izgradnjom autoceste koja je presjekla taj prostor odustalo se od te ideje. Jedna od zamisli je bila da se voda odvede u selo Mioči, ali tamo je zemljište za koje RMU Kakanj ima interesovanje. Posljednja ideja je bila da vodi u selo Bosna, tamo je privatna zemlja. Ideja da se voda cijevima odvede u drugo mjesto nije prihvatljiva mještanima koji žive u blizini izvora, a tu nema dovoljno prostora za izgradnju. Posljednje vrijeme sam razgovarao sa stručnjacima u Briselu za mogućnost korištenja ovih voda kao alternativni izvor za javni sistem grijanja u kombinaciji sa toplotnom pumpama”, pojasnio je naš sagovornik.

Za sada nije poznato za što će biti iskorišten termalni izvor u Tičićima na putu Zenica – Kakanj te da li će uopće biti iskorišten dok, kako bi se moglo reći, novac otiče u rijeku Bosnu.

Inače, u Tičićima je gejzir od 53 stepena celzijusa na svega nekoliko kilometara udaljenosti od gradske jezgre, pozicioniran uz najprometnije putne pravce najgušće naseljenog dijela BiH – Sarajevsko-zeničke kotline i jedan je od najvećih geotermalnih potencijala Starog kontinenta.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button