Šest načina kako da se spremni vratite na posao nakon godišnjeg odmora

Sama pomisao da će vam godišnji odmor uskoro završiti i da se vraćate na posao može u vama izazvati nelagodu. Međutim, moguće je izbjeći tu nelagodu, kao i mentalno sagorijevanje tokom prvih dana rada nakon godišnjeg odmora.

To je moguće postići primjenom šest stvari, a to je da se na posao ne vraćate odmah nakon putovanja, da povratak na posao bude što lakši, da ono što vas asocira na godišnji odmor ponesete na posao, da ste u interakciji s drugim ljudima, da se vratite s novom perspektivom te da tokom rada pravite pauze.

Ne vraćajte se odmah nakon putovanja

Svima je potrebno neko vrijeme da se vrate u redovan tok stvari, Ako ste u mogućnosti, odvojite jedan ili dva dana da se opustite i oporavite prije nego što se vratite na radno mjesto. Čak i ako trebate pospremiti kuću ili obaviti još neke poslove, dajte sebi barem nekoliko sati da se opustite. Ako to ne učinite, imat ćete stres s kojim ćete se vratiti na posao.

Olakšajte put povratka na posao

Prije povratka na posao odvojite vrijeme da isplanirate radni dan. Napravite listu obaveza i odredite prioritete. Počnite sa zadacima koje niste završili prije odlaska na godišnji odmor jer će vam to dati osjećaj normalnosti. Možda ćete biti u iskušenju da odmah započnete s novim zadacima, ali time rizikujete da ćete se istrošiti i prije ručka na prvom radnom danu.

Fokusirajte se na ono što znate da radite i na ono za šta vam je potrebno najmanje vremena. Počinjanje s malim zadacima može vam povećati samopouzdanje. Zapamtite, radite korak po korak.

Donesite nešto što izaziva lijepa sjećanja

Suveniri s odmora su sjajne lične uspomene koje vas mogu podsjetiti da je u redu napraviti pauzu i uživati u životu. Oporavak od umora može biti jednako jednostavan kao i prisjećanje. Profesorica psihologije Sonja Lyubomirsky je u svojoj knjizi “Mitovi o sreći (The Myths of Happiness)” ukazala da vam prisjećanje na putovanje donosi ogromno zadovoljstvo.

Budite u interakciji s drugima, čak i onda kada to ne želite

Neke radne kolege vas po povratku na posao mogu pitati o vašem odmoru i u redu je da govorite o tome. Ne morate se suzdržavati u tome pa i onda kada djeluje da se hvalite. Pitajte i vi kolege o njihovom radnom odmoru. Iznenadit ćete se koliko ljudi vole razgovarati o putovanjima. Takvi razgovori vam pomažu da uspostavite veze s kolegama koji će vam pomoći da se vratite poslu.

Dođite na posao s novom perspektivom

Prije odlaska na odmor možda ste bili isfrustrirani zbog nečega što niste mogli uraditi. Nekada je jednostavno potrebno vrijeme da biste na to mogli gledati na drugačiji način. Nakon odmora se može otvoriti nova perspektiva koja će vam pomoći da na poslu uradite ono što vam je djelovalo kao neostvarivo.

Pravite pauze

Povratak na posao bez ikakvih pauzi je recept za sagorijevanje. Niko od vas ne očekuje da ćete sve moći uraditi za jedan dan. Tako da budite ljubazni prema sebi i pravite pauze, piše portal Inc.

Klix.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button