U Kaknju će biti održan sastanak o stanju u RMU Zenica

U Kaknju će biti održan sastanak na kojem će se pokušati razriješiti situacija u Rudniku mrkog uglja Zenica, čiji su rudari već sedam dana u radničkom neposluhu, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” RMU Zenica Nedžad Duraković.

“Ohrabruje najava tog sastanka u Kaknju u četvrtak, koji će biti održan u sklopu posjete tom rudniku. Trebali bi prisustvovati predstavnici Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, Vlade FBiH i RMU Zenica te predstavnici sindikata. Nadamo se nekom rješenju pa kakvo god ono bilo”, kazao je Duraković.

On ističe kako je upoznat sa sadržajem današnjeg saopćenja za javnost kojeg su uputili iz JP EPBiH, a u kojem ističu da su RMU Zenica, u periodu od 25.05.2021. do 31.01.2024. godine, na osnovu zaključenih ugovora, uplatila pozajmice u vrijednosti 85.375.350 KM.

“Od navedenog iznosa, samo u periodu od 17. oktobra prošle do kraja januara ove godine, vrijednost uplaćenih pozajmica je iznosila 41,2 miliona KM, što je za 11,2 miliona KM više u odnosu na predviđenih 30 miliona KM prema izmjenama Odluke Nadzornog odbora JP Elektroprivreda BiH o rasporedu odobrenih sredstava za davanje pozajmice rudnicima uglja. Dodatna sredstva osigurala je Uprava JP Elektroprivreda BiH Odlukom o preraspodjeli novca za davanje pozajmica rudnicima Koncerna EPBiH”, saopćili su, između ostalog, iz JP EPBiH.

Duraković ističe kako ne želi ulaziti u to šta je i koliko je uplaćeno, ali podvlači kako se mora naći rješenje za zeničke rudare.

“Mi smo i ranije, još prošle godine, davali prijedloge ako se više ne može postići zadovoljavajuća proizvodnja. Rješenje je da se nastavi proces reorganizacije i konsolidacije te zatvaranje pogona “Stara jama”, a da se sve snage usmjere u pogon “Raspotočje” ili da se, kao što je to učinjeno za 150 naših kolega, rudnik potpuno zatvori. Radnicima, u skladu sa zakonom, da se uveže staž i isplate otpremnine, jer ovako više ne ide. Neka o tome odluku donesu oni koji su zaduženi za rudnike. Svako ima svoju stranu priče i istine”, kaže Duraković, koji napominje kako se od decembra prošle godine susreću s visokim jamskim pritiscima i obrušavanju krovine ispred “širokog čela”. Zbog toga, dodaje, uprkos nadljudskim naporima, nisu u mogućnosti ispuniti plan proizvodnje.

Sredstva po pozajmicama, kako su istakli iz JP EP BiH, utrošena su za uplate obaveza za Penziono invalidsko osiguranje po tužbama radnika, obaveze za PIO po redovnom penzionisanju i uplatu otpremnina za radnike koji su ostvarili pravo na njih te zbrinjavanje viška radnika kroz izmirenja obaveza za doprinose i isplatu stimulativnih otpremnina, kao i isplatu po obavezama za tekuće poslovanje.

Uprkos provedenim aktivnostima i uplati pozajmica od JP Elektroprivreda BiH u iznosu višem od 41 milion KM, u periodu 17.10.2023. – 31.01.2024. godine, RMU Zenica je, od septembra 2023. do januara ove godine, ostvarila proizvodnju od 34 posto u odnosu na plan i prihod 3,2 miliona KM.

Troškovi plaća za navedeni period iznose 10,1 milion KM i veći su od ostvarenog prihoda za 6,8 miliona KM. Kao Vladajuće društvo Koncerna EPBiH, JP EPBiH je, istakli su, ispunila sve obaveze kako bi preostali broj uposlenika u RMU Zenica osigurao kontinuitet proizvodnje, ispunjenje planova i stabilnost poslovanja.

BHRT

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button