E-cigarete, grijani duhan, nikotinske vrećice: Šta medicinska struka kaže o njima?

U mnogim zemljama bilježi se porast upotrebe proizvoda bez sagorijevanja među pušačima, a to je rezultat bolje informisanosti pušača o potencijalno manje štetnim alternativama od klasičnih cigareta.

Korištenjem ovih proizvoda, kojima je cilj navesti pušače na prestanak pušenja, primjećuje se poboljšanje cjelokupne zdravstvene slike nacije, upravo zbog njihove manje štetnosti. Ipak, još uvijek postoje određene nedoumice i nesporazumi na ovu temu. Evo šta o tome kažu medicinski stručnjaci.Nove kategorije proizvoda gdje spadaju e-cigarete, grijani duhanski proizvodi te nikotinske vrećice, i danas su predmet brojnih naučnih istraživanja.

Do sada, istraživanja su potvrdila da su ovi proizvodi potencijalno višestruko manje štetni od cigareta, ali i znatno učinkovitiji u borbi za prestanak pušenja od ostalih dostupnih nikotinskih zamjenskih terapija.

Ipak, kod mnogih ljudi, zbog manjka informisanosti, i dalje imaju određene nedoumice oko ovih proizvoda, što je razumljivo. Na ovu temu osvrnuo se i banjalučki pedijatar i pulmolog Branislav Lolić.

“Proizvode nove kategorije pogrešno je izjednačavati s cigaretama”

“Činjenica je da smo mi društvo koje puno puši, a istovremeno dižemo veliku gužvu oko pojave novih proizvoda, poput e-cigareta ili nikotinskih vrećica, za koje je dokazano da su manje štetne od tradicionalnih cigareta i to do te mjere da se predstavljaju kao neka nova droga. To je totalno pogrešna poruka za one kojima su ti proizvodi namijenjeni i kojima mogu pomoći. Postoji niz naučnih dokaza da su ovi proizvodi za odrasle pušače manje štetni od cigareta. Dovoljno je uzeti u obzir istraživanje Cochranea, naučne baze koja je recenzirala 78 postojećih studija sa više od 22.000 ispitanika i došla do zaključka da su e-cigarete efikasnije za prestanak pušenja od nikotinskih zamjenskih terapija između 33 i čak 100%”, objašnjava Lolić.

Dalje navodi da proizvodi nove generacije nisu za mlade i treba im ograničiti pristup jednako kao cigaretama, ali ne na način da se javnost zastrašuje, već educira.

“Trebamo racionalno govoriti o tim proizvodima i regulisati ih, ne izjednačavajući ih s cigaretama, nego tako da prihvatimo njihovu manju štetnost i potaknemo odrasle pušače da njima zamijene cigarete, a mlade da držimo što dalje od svih duvanskih i nikotinskih proizvoda. Na kraju krajeva, za takav pristup primjeri su svuda oko nas. Pogledajte Švedsku. Mnogo prije će dostići cilj EU da se do 2040. godine smanji procenat pušača na 5%, a ključ ovog uspjeha bio je prelazak pušača sa cigareta na potencijalno manje štetne alternativne proizvode od duvana i nikotina, poput nikotinskih vrećica”, zaključuje Lolić.

Nikotinske vrećice legalan su i dostupan proizvod širom Evropske Unije. Ne sadrže duhan i primjer su proizvoda nove generacije bez sagorijevanja duhana, koji imaju važnu ulogu kod prestanka ili u borbi protiv pušenja. Da su one bolji izbor od tradicionalnih cigareta, smatra i dr. Šekib Sokolović, internista, kardiolog i reumatolog.

“Katran, koji je sastavni dio običnih cigareta, ali ne i nikotinskih vrećica, dovodi do hroničnih plućnih bolesti i drugih oboljenja pluća. Povezan je sa oboljenjima cijelog gornjeg respiratornog trakta, od sinusa pa nadalje”, rekao je dr. Sokolović na ovu temu.

Naglasio je kako nikotinske vrećice, uz e-cigarete i grijane duhanske proizvode mogu biti bolji izbor za sve “tvrdokorne pušače”.

Kako prolaze zemlje koje su uvele ovu metodu?

Kao što je već poznato, najprogresivnija članica EU u borbi protiv pušenja je Švedska, koja je svojim modelom u posljednjih 15 godina uspjela smanjiti stopu pušača sa 15 na zavidnih 5,6%.

Švedski pristup pokazao je empatiju prema pušačima, gdje im je umjesto stigmatizacije i zabrana, pružena podrška u naporima da smanje ili skroz prestanu pušiti, educirajući ih o potencijalno manje štetnim alternativama.

Recento istraživanje IPSOS-a, provedeno na populaciji bivših pušača u Švedskoj (njih 1.000) koji su prešli na manje štetne alternative, otkrilo je koja je bila njihova motivacija za prelazak i ostanak na ovim proizvodima.

Glavni razlozi bili su zdravlje, dok su neki navodili i da je to utjecaj društva. Također, navodili su široku dostupnost tih proizvoda, kao i pristupačnost njihovih cijena. Više od polovice ispitanika navelo je da bi vlasti i sistemi javnog zdravstva trebali u većoj mjeri podržavati prelazak pušača na alternativne duhanske i nikotinske proizvode, prepoznajući važnost komunikacije i kredibilnih izvora informacija za pušače.

“Bilo kakva naučna diskusija o alternativnim nikotinskim i duhanskim proizvodima dovodi do zaključka da su ti proizvodi manje štetni od cigareta i da su već učinkovitiji u borbi protiv pušenja od standardnih zamjenskih terapija. Nažalost, dio zdravstvene struke i vlasti i dalje to ignoriše. Brane status quo, u kojem već godinama imamo kontinuirano visok broj pušača u Hrvatskoj, ali i zemljama regije”, rekao je dr. Ognjen Brborović, profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Poslije Švedske, sličnim konceptom vodi se i Velika Britanija, koja ima brojne mjere, ali i dostupna uputstva. Njihove NICE smjernice o prevenciji pušenja, promociji prestanka i liječenju ovisnosti od pušenja sadrže uputstva i za zdravstvene radnike, ali i uobičajene konzumente.

I britanski National Health Service (NHS) pacijente upoznaje s e-cigaretama, kako funkcionišu, koliko su sigurne te ih navode kao pomoć u prestanku pušenja.

Neosporivo je da su proizvodi bez procesa sagorijevanja duhana danas sve zastupljeniji, a uzimajući u obzir rezultate ovih zemalja, ali i riječi stručnjaka kako domaćih, tako i onih u svijetu, prihvaćanje alternativnih proizvoda vjerovatno ima svoje prednosti.

Mnogi se slažu da su ovo proizvodi s itekako važnom ulogom u borbi protiv pušenja, a da je primjena ciljane strategije kojima će se oni učiniti dostupnijim, obećavajuća za cjelokupnu zdravstvenu sliku nacije.

Zenicablog.com

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button