Vlada ZDK odobrila tri miliona za specijalizacije ljekara KBZ-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Prijedlog odluke o odobravanju sredstava Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica za sufinansiranje troškova specijalizacija i subspecijalizacija u 2024. godini, kazala je u izjavi za Fenu resorna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

“Za realizaciju ove odluke, planirana su sredstva u iznosu od 3.000.000 KM. To je podrška realizaciji Programa finansijske konsolidacije i restruktuiranja KBZ-a, za koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ranije izdvojila 23.000.000 KM te u sklopu kojeg i Vlada ZDK, u periodu od tri godine, treba izdvajati svake godine po 3.000.000 KM”, napomenula je ministrica Salčinović.

Zenička bolnica trenutno na specijalizacijama i subspecijalizacijama ima oko 60 svojih ljekara. Vlada ZDK subvencionira troškove specijalizacije za 56 ljekara, dok su ukupni godišnji troškovi zeničke bolnice za specijalizacije oko 5,3 miliona KM.

U sklopu kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti, a za što je za ovu godinu u budžetu za zdravstvo osigurano ukupno 5.120.000 KM, danas je izdvojeno 135.000 KM za sufinansiranje nabavke sanitetskog vozila za potrebe JU Dom zdravlja Breza. Cijena ovog vozila je 157.950 KM, a preostali iznos od 22.950 KM ta će ustanova osigurati iz vlastitih sredstava.

Javna ustanova Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za Projekt HPV vakcinacije dobit će 100.000 KM za nabavku vakcina.

“Domu zdravlja Visoko dodijeljeno je 250.000 KM za nabavku mobilnog mamografa, čime će biti osigurana realizacija Programa skrininga raka dojke u tom domu za stanovništvo Visokog, Breze, Vareša i Olova. Ovakve skrining centre već imamo u Tešnju, Zenici i Zavidovićima, pa ćemo nabavkom ovog mamografa za Dom zdravlja Visoko imati i geografski pokrivene sve dijelove našeg kantona”, istakla je Salčinović.

Otvaranjem skrining centra u Visokom, bit će znatno olakšana realizacija Programa skrininga raka dojke, koji se u tom kantonu realizira već nekoliko godina.

Fena

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button