Na pomolu prekid vatre u Gazi: Danas odluka o američkoj rezoluciji u Vijeću sigurnosti UN-a

Sjedinjene Američke Države zatražit će u petak od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži rezoluciju koja poziva na trenutni prekid vatre u Gazi i dogovor Izraela i Hamasa o taocima.

Amerikanci će tako povećati pritisak na svog saveznika Izrael da dopusti više humanitarne pomoći i bolje zaštiti civile u Gazi.

Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri Ujedinjenim narodima, rekao je u četvrtak da je rezolucija rezultat mnogih rundi konsultacija s članovima 15-članog Vijeća sigurnosti.

Rezolucija označava daljnje pooštravanje stava Washingtona prema Izraelu.

Ranije u petomjesečnom ratu, SAD su bile nesklone riječima “prekid vatre” i stavile su veto na mjere koje su uključivale pozive na trenutni prekid vatre.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se jučer s ministrima vanjskih poslova iz Egipta, Saudijske Arabije, Katara i Jordana tokom posjete Kairu. Blinken na Bliskom istoku lobira upravo u vezi onoga što će danas biti na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a.

Više od trećine demokrata američkog Senata pozvalo je administraciju predsjednika Joea Bidena da poduzme odvažne korake prema uspostavi palestinske države u najnovijem otporu protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button