Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopćilo je da u nedjelju 31. marta počinje ljetno računanje vremena, tako što se kazaljke sata pomjeraju jedan sat unaprijed, odnosno sa 2 na 3 sata.

Iz Ministarstva podsjećaju i na važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, posebno u ljetnoj sezoni, kada visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom, mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurne i zdrave uslove rada za svoje zaposlene tokom ljetnih mjeseci.

– Svjesni smo da ljetna sezona donosi sa sobom povećanu aktivnost u određenim sektorima, poput turizma, poljoprivrede i građevinarstva. Stoga pozivamo i radnike da budu posebno oprezni i da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i dobrobit. Ovo podrazumijeva pružanje adekvatne zaštite od vrućine, redovne pauze za odmor i hidrataciju, kao i prilagođavanje radnog rasporeda, kako bi se izbjeglo izlaganje najvećim vrućinama tokom ljetnih dana – saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

U saopćenju se navodi da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nastaviti pratiti poštivanje zakonskih propisa o zaštiti na radu, te sarađivati sa relevantnim institucijama kako bi se pojačala sigurnost i zaštita na radu svih radnika.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button