Rudari u srijedu stižu u Sarajevo: Protest pred zgradom Vlade FBiH

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH donio je zaključak o održavanju mirnih protesta ispred sjedišta federalne Vlade u Sarajevu u srijedu, 27. marta, u 11 sati. Razlog je taj što zeničkim rudarima još nisu isplaćene januarska i februarska plata. U slučaju da se plate isplate do tada, protest neće biti održan.

– Nećemo odustati od protesta ako ne riješe problem oko plata koje im duguju. U stalnim smo kontaktima sa predstavnicima Elektroprivrede i federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije. Očekujemo da nam se u ponedjeljak do kraja dana kaže konačno opredjeljenje o pitanju isplate tih zaostalih plata. Držimo se onog što smo zajednički konstatovali na sastanku 14. marta u Kaknju, da je obaveza da se isplate plate, da se to ne može spuštati na nivo dobre volje, kazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Dodatna reorganizacija i restrukturiranje ili zatvaranje rudnika uz ispunjavanje svih obaveza prema radnicima, kaže Husić.

Siguran je, dodaje, da su na početku ovog kriznog stanja u Zenici od 26. februara predstavili ispravne stavove, da pored plata ne odustaju od utvrđivanja odluke o statusu rudnika na bazi elaborata koji će napraviti stručni tim Rudnika mrkog uglja Zenica.

Postoje samo dvije mogućnosti. Da li dodatna reorganizacija i restrukturiranje na planu ljudskih resursa i potpuna optimalizacija brojnog stanja ili odluka o zatvaranju rudnika, uz ispunjavanje svih obaveza prema radnicima, istakao je Husić.

Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona Raspotočje zeničkog ugljenokopa, potvrdio je da Sindikat RMU Zenica u saradnji sa granskim federalnim sindikatom vrši pripreme za organizaciju mirnih protesta na kojima bi trebalo biti više stotina učesnika iz svih rudnika Koncerna.

Izvor: oslobodjenje.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button