Provala i krađa iz kapele Bosna

Danas, u subotu 18. februara 2023. godine, na parastos, pravoslavni vjernici dobrinjske i drugih parohija obišli su nekoliko grobova u Kaknju i okolini, gdje su se uz svijeće, miris tamjana i molitve prisjetili svojih predaka i pomolili za pokoj njihovih duša.

Prilikom takvog današnjeg posjeta srpsko-pravoslavnom groblju u selu Bosna kod Bilješeva, župljane je dočekao sramotan prizor, zatekli su razbijen prozor na kapelici. Odmah su obavijestili pripadnike PS Kakanj koji su izašli na lice mjesta i konstatovali da se radi o provali. Pregledom je utvrđeno da je iz kapele ukradena jedna lampa, jedna ikona, jedan metalni svijećnjak i nekoliko boca vina. Na razbijenom prozoru nastala je i veća materijalna šteta.
Nadamo se da će počinitelj biti pronađen.

Podsjećamo, kapelica u selu Bosna devastirana je početkom devedesetih nakon izbjeglištva srpskog stanovništva iz Bilješeva i okolnih sela. Zalaganjem izbjeglih župljana kapela je 2020. god. potpuno obnovljena.

Pored parohijana – pravoslavnih Srba, u obnovi su učestvovali prijatelji i komšije drugih konfesija.

Nažalost, ovakva i slična nedjela uvijek unose nemir i razočarenje, a pojedinci ovakve sramotne događaje koriste za manipulaciju i prepucavanje na društvenim mrežama.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button