Višegodišnja podrška: Općina Kakanj izvršila uplatu 1000,00 KM za sanaciju štete na kapeli Bosna

Kako je nečelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević ranije obećao, izvršena je uplata sredstava u iznosu od 1.000,00 KM za sanaciju štete koja je pričinjena prilikom provale i krađe iz kapele na groblju Bosna kod Bilješeva.

Prema molbi koju je ispred Srpske pravoslavne Crkvene opštine Bilješevo uputio paroh Dragiša Cvjetković, zatraženo je 1000,00 KM, i to 400,00 KM za sanaciju štete i nabavku bogoslužbenog inventara koji je ukraden i 600,00 KM za nabavku dijela materijala za izradu i montažu metalnih rešetki- gelendera- koji će biti postavljeni na vrata i prozore kapele na Bosni.

Gelenderi će biti izrađeni u Herceg Novom u radionici nekadašnjeg parohijana i stanovnovnika Bosne, Branislava Brana Bošnjaka.

Pored navedene podrške , Općina Kakanj je prethodnih godina oštro osudila skrnavljenje spomenika na groblju Karaula kod Kaknja i finansirala izradu novih spomenika vrijednosti 5,500,00 KM, također je sredstvima Općine u iznosu od 500,00 KM finanirano saniranje uštećenja na spomenicima i kapiji na groblju Gora iznad Bilješeva.

Sredstvima Općine u iznosu od 500,00 KM finansirana je nabavka stolova i klupa koje su ukradene iz kapele Karaula.

  • Ovim i sličnim primjerima rukovodstvo i građanstvo općine Kakanj nam  pružaji punu podršku sa ciljem suzbijanja razbojništava i skrnavljenja svetinja i grobalja.  Kakanj mnogima za primjer – piše jerej Dragiša Cvjetković.

Kakanj-x.com

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button