Za sutra u Zenici najavljeni masovni protesti rudara

Ispred nekadašnjeg Doma rudara u Zenici održana je konferencija za medije, a povod je bio najava protesta za sutra zbog neisplaćenih plata za februar i toplog obroka za januar i februar. Razlog zbog kojih rudari nisu dobili svoje zaslužene naknade je blokada računa preduzeća RMU Zenica od strane Gradske uprave Grada Zenica.

Protesti su zakazani za sutra u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave Zenica i planirani su do 13 sati, u vremenu kada će biti održava i sjednica Gradskog vijeća.

Sindikat RMU Zenica je 23. marta poslao gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću molbu da ih primi da riješe problem oko blokade računa preduzeća RMU Zenica. Nakon toga je krovni Sindikat 28. marta poslao molbu gradonačelniku Kasumoviću da primi delegaciju od četiri člana jučer i niko se nije odazvao.

– Danas smo opet poslali zahtjev i lično ga predali na protokol i zamolili smo kolege da nas neko primi u Gradskoj upravi. Na kraju smo dobili odgovor da nas ne može niko primiti i mi smo opet ostali ne bi li neko naišao da nam pomogne. Na kraju se pojavio neki momak koji je bezobrazno i vulgarno postupio prema nama. Nije nas pitao ni ko smo, ni šta smo nego da izađemo napolje. Mi smo mu rekli mi nećemo izaći, i neka zove policiju, jer mi nikoga ne diramo. U međuvremenu policija je došla, mi nismo htjeli izaći, nešto je prelomilo u meni i meni je pozlilo. Hitna je došla po mene, a moje kolege su izbačene iz tih prostorija. Ja sam otišao u Hitnu, ustanovljen mi je ubrzan rad srca, primio sam apaurin injekciju. Pitala me doktorica šta mi je i odgovorio sam da me duša boli – prepričao je današnju situaciju predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić, te dodao:

– Od nedjelje nisam ni mrvu hljeba pojeo, ni ja ni moje kolege. Ne osjećam više ni potrebu da jedem. Svako okreće glavu od nas. Niko od naših zvaničnika se nije oglasio po pitanju nas. Ovo je sramota – dno dna. Mi smo najavili sutra proteste, možda tih protesta neće ni biti. Mi smo od petka ovdje. Mi se predat nećemo, mi ćemo izdržati ili nas neće ni biti. Možda će ujutru ovaj Dom goriti i možda ga neće imati ko kupiti. Bili mi sutra na protestu ili ne, pozivam rudare da se ponašaju časno, dostojanstveno i pošteno.

Podsjećamo, u svim rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja. Na taj način su željeli iskazati solidarnost sa rudarima Rudnika mrkog uglja Zenica.

U periodu kada zenički rudari gladuju i štrajkuju, gradonačelnik Fuad Kasumović je na godišnjem odmoru, a nikog iz Gradske uprave Grada Zenica nije zadužio da ga mijenja i pokuša iznaći rješenje kako bi se pomoglo rudarima.

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button