Završena edukacija žena u Zagrađu

Poslije tromjesečne edukacije ekonomskog osnaživanja žena, uvjerenja o uspješno završenom osposobljavanju, dodjeljena su za 19 polaznica iz Zagrađa. U prisustvu pomoćnika općinskog načelnika za privredu Mirze Fazlića, uvjerenja su dodjeljena u maloj Sali kakanjskog Doma kulture. Pored dodjele uvjerenja, javno su predstavljeni ručni radovi, koji su urađeni tokom obuke krojenja, šivenja, zidnog tkanja i heklanja pamučnim trakama. Uz čestitke i komentare o realizaciji edukacije, uvjerenja je uručila voditeljica projekta Edina Lukić. Sve prisutne pozdravila je predsjednica Udruženja žena općine Kakanj (UŽOK) Dinka Tepić.

Ekonomsko osnaživanje žena je projekat kojeg realizira Udruženje žena općine Kakanj uz podršku Općine Kakanj, posredstvom Službe za privredu sa operativcima Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj. Ovom prilikom, pomoćnik načelnika za privredu Mirza Fazlić je rekao:

– Općina Kakanj već šest godina podržava ovaj projekat UŽOK-a. To znači da smo zadovoljni rezultatima, načinom rada i namjenski iskorištenim sredstvima. Na taj način mi omogućavamo sticanje znanja i vještina kako bi žene obuhvaćene projektom ostvarivale vlastitu korist i kako bi se mogle dalje usavršavati koristeći naše programe kojima kompenziramo zapošljavanje kod poslodavca i samozapošljavanje ukoliko žele pokrenuti vlastiti posao.

O realizaciji projekta govorila je njegova voditeljica Edina Lukić:
– Edukacija je protekla u najboljem redu. Žene Zagrađa su bile zainteresirane, marljivo su radile, savladale planirane tehnike i sada im preostaje da se pojedinačno i kolektivno angažuju kako bi ostvarile korist i za sebe i za porodicu. Mislim da trebuju biti vidljive i na društvenim mrežama, javno prezentirati svoje radove i pronalaziti put prema tržištu. Mi smo tu da im nastavimo pomagati.

Obuka u Zagrađu se održavala u prostorijama mekteba džemata Zagrađe i to radnim danima, po tri sata, u periodu od polovine aprila do polovine jula 2023. godine. Danas je prezentiran dio radova. Između ostalog haljina koju je uradila i ovom prilikom nosila Azra Begić, zatim ženska torbica, kuhinjski komplet krpa i kecelja i tkani suvenir sa motivima bosanskog ćilima. Sa polaznicama su radile edukatirce UŽOK-a za krojenje i šivenje Naila Demir i Remzija Karamuja, za tkanje Eldina Vidić i za heklanje pamučnim trakama Hajra Musić.

– Ovo je šesti ciklus edukacije žena za njihovo ekonomsko osnaživanje i moram reći da su polaznice sve više zainteresirane za rad, ali su i sve zahtjevnije u traženju načina za savladavanje novih vještina. Prema radovima koji su nastali u Zagrađu, može se zaključiti, da su urađeni kvalitetno, bez obzira što je riječ o početnicama, rekla je jedna od edukatorica, Naila Demir.

Obuka žena u Zagrađu, bio je šesti ciklus UŽOK-ovog ekonomskog osnaživanja žena. Od 2018, realizirano je pet ciklusa i to za žene: Kraljeve Sutjeske, Nažbilja, Tršća, Kučića, Plandišta, Doboja, Povezica i gradskog područja iz MZ Kakanj 1. U svim ciklusima obuku je prošlo oko 200 žena, uglavnom domaćica i nezaposlenih sa Zavoda za zapošljavanje, od kojih su neke nastavile usavršavati stečena znanja i zasnovale radni odnos u tekstilnoj industriji. Pored toga sve su stekle znanja da kroz kućnu radinost, za vlastite potrebe, same izrađuju predmete za koje bi morale izdvajati novac kućnog budžeta.

Uvjerenja o uspješno završenoj edukaciji dobile su: Azra Begić, Almasa Begić, Sabira Begić, Enesa Begić, Midheta Begić, Mejra Begić, Hasreta Begić, Amira Begić, Mirnela Begić, Eldina Amidžić, Hanumica Amidžić, Meliha Sarač, Nermina Alić, Nihada Begić, Elma Amidžić, Mevlija Muminović, Zikreta Brkić, Ajla Alagić i Ajla Karzić. U ime svih njih, Općini Kakanj se zahvalila Eldina Amidžić:

– Mi smo zahvlani Općini Kakanj i UŽOK-u, što su nam omogućili tri divna mjeseca rada, učenja i druženja. Naša svakodnevnica je postala zanimljivija i naučile smo vještine koje će nam koristiti. Mladima kao početna stepenica za novi iskorak, a starijima da u svojim porodicama urade nešto za sebe.

Adib Zekić

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button