Stiže “proljeće”, temperature idu do 20 stepeni. Nakon toga – oluja, zahlađenje i snijeg

U BiH će prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni i sjeveru Hercegovine kratkotrajne slabe padavine.

U nizinama sa slabom kišom ili susnježicom, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3, na jugu zemlje do 6 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu zemlje do 14.

Proljeće, pa zima

Kako javlja BHmeteo, prva dekada februara u znaku toplijeg proljetnog vremena, dok se u drugoj dekadi, iza 10. februara očekuje dolazak hladnijih dana i snijega.

U petak hladnije uz lokalno pojačan sjeverac i buru, a vrijeme djelimično sunčano. Dnevna temperatura u petak 5 do 9, na jugu do 13 stepeni. Ujutro temperature većinom malo iznad nule.

Od subote pa do utorka očekuje nas obilje sunčanog vremena i toplije uz proljetne temperature. Jutra neće biti previše hladna, samo lokalno slabiji mraz. Najhladnije u subotu. Od nedjelje temperature uglavnom 13 do 18 stepeni, lokalno do 20 stepeni.

Prva dekada februara u znaku toplijeg proljetnog vremena, dok se u drugoj dekadi, iza 10.02., očekuje dolazak hladnijih…

Prema trenutnim prognozama od srijede i generalno u drugom dijelu sljedeće sedmice vrijeme će se početi postepeno da mijenja, uz jačanje južnog vjetra koji bi lokalno mogao imati jake do olujne udare. U takvim situacijama južne, jugozapadne i zapadne dijelove naše zemlje očekuje više oblačnosti i povremeno kiša, dok će na sjeveru i sjeveroistoku biti više sunčanog vremena i najtoplije.

Nakon južine, iza 10. februara ili prema sredini mjeseca februara možemo očekivati postepen dolazak hladnijih dana i pojavu snijega.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U petak će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni i sjeveru Hercegovine kratkotrajne slabe padavine. U nizinama sa slabom kišom ili susnježicom, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C.

U subotu pretežno oblačno vrijeme se očekuje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima. U ostatku zemlje umjerena naoblaka. Vjetar slab, u Bosni južnog i jugozapadnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 3°C, na jugu do 5°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14°C.

U nedjelju preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Po kotlinama u Bosni prije podne lokalno će biti magle. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C.

U ponedjeljak prognozira se sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C.

fokus.ba

Program Radio Kaknja možete slušati UŽIVO na ovom linku. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook | Instagram | Twitter

   
Back to top button